[rev_slider_vc alias=”orman2″]

BİYOLOJİK MÜCADELE

BİYOTEKNİK MÜCADELE

TUZAKLAR

Akdeniz Çam Kese Böceği

Latince İsmi: Thaumetopoea wilkinsoni T.

İngilizce İsmi: Mediterranean Pine processionary moth

Bilimsel Sınıflandırmadaki Yeri:  Animalia-Arthropoda-Insecta-Lepidoptera-Curculionidae- Thaumetopoeidae –

Tanımı:

Ergin: Gerilmiş ön kanatları arasındaki açıklık erkekte 30, dişide 35 – 40 mm’dir. Üzerinde, erkekte daha belirgin görülen enlemesine üç çizgi bulunan ön kanatları kahverengimsi gri renktedir.
Yumurta: Beyaz renkte ve 1 mm boyunda olup alt tarafı düzdür.

Tırtıl: Yumurtadan ilk çıkan tırtılların boyu 1,5 mm’dir. Olgun tırtıllar 35-40 mm’ye ulaşır. Sırtları açık kahverengi, yan tarafları sarımtırak esmer ve karın kısmı sarımtırak kahverengindedir. Vücutları bol kıllıdır.

Pupa: Kırmızımtırak kahverengi olup boyları 20 – 25, genişlikleri 8 – 10 mm’dir. Yapılan ölçmelere göre dişi böceklerin pupa boyları erkeklerinkinden ortalama 4 ve enleride 1.5 – 2 mm kadar büyüktür.

Yayılışı: Ülkemizin güney kesiminde ki sahalarda yayılış göstermektedir.

Konukçuları: Kızılçam, Karaçam, Halep Çamı, Fıstık çamı, Sahil Çamı, Toros Sediri

Zararı: Zararı tırtıl yapar. Tırtıllar pupa haline geçinceye kadar ağaçların iğne yapraklarını yerler. Bu nedenle fizyolojik ve primer zararlı bir böcektir. Miktarı az olursa yalnız yuvalarının civarında bulunan iğne yapraklar zarar görür. Fakat kitle halinde ürediklerinde ağaçları ve meşcereleri tamamen çıplak hale getirirler.

Mücadele Yöntemi ve Dönemi: Biyolojik mücadele kapsamında yırtıcı böcek kullanımının yanında böcekçil kuş popülasyonlarının artırımına giderek mücadele sağlanır. Bu mücadele yöntemine entegre biyoteknik mücadele kapsamında tuzaklara yerleştirilen feromonlar ile kitlesel yakalama gerçekleştirilerek, yakalanan ergin böcekler imha edilir. Dönem olarak ülkemizde rakımsal değişiklik gösterse de genellikle; Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında kontrol sağlanır.

Larva mücadelesi kapsamında Kasım, Aralık, Ocak aylarında bakteri kökenli bacillus thuringiensis kurstaki abts-351 biyolojik larvasit ile ağaçların ibrelerine ULV yada spreyleme yöntemiyle uygulama yapılarak koruma sağlanır.

Envirotek AdminAkdeniz Çamkese